Volg je opleiding bij Autorijschool Renie van Herwaarden

Je kan bij mij je rijopleiding naar eigen inzicht plannen. Dit kan d.m.v. losse lessen of middels een pakket waarbij je 1 of meerdere keren in een week kan rijden. Mijn voorkeur gaat uit naar 1,5 uur per week. Een pakket bestaat uit 30 of 40 uur rijles inclusief een tussentijdse toets en 1 praktijkexamen. Er is altijd de mogelijkheid om extra uren bij te kopen wanneer het pakket niet toereikend is.

 

Je vorderingen worden gedurende je rijopleiding goed bijgehouden. Mocht het wat minder vlot verlopen dan dat ik zou verwachten, dan geef ik dat tijdig aan, zodat we samen doelgericht naar een oplossing kunnen zoeken om je zo goed mogelijk op het praktijkexamen voor te bereiden. De lestijden zijn, zoveel mogelijk, van maandag tot vrijdag van 7.30 uur tot 17.30 uur. Voor de planning van de rijlessen moet je dus voor het overgrote deel in de gelegenheid zijn om overdag te kunnen lessen.

Auto

Als je rijles bij mij volgt houdt dat in dat in een moderne goedgekeurde auto rijdt. Momenteel is dat een Mercedes-Benz A180d. Gedurende de praktijklessen leer je de auto goed kennen, zowel van binnen (het dashboard) als van buiten (onder de motorkap). Met het rijexamen krijg je hier ook vragen over dus dan kom je op het CBR niet voor verrassingen te staan.

Tussentijdse toets

Bij je rijopleiding voor het praktijkexamen kun je jou vorderingen testen met een tussentijdse toets. De toets is een rijtest die verloopt als een echt praktijkexamen en wordt meestal afgenomen wanneer je op ongeveer 3/4 van je rijopleiding zit. Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld.

 

Het is dus een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het praktijkexamen en om eventuele nervositeit weg te halen. De instructeur rijdt tijdens de toets mee en de toets duurt net zo lang als een echt praktijkexamen, 55 minuten.

 

Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres. 

Dit zijn oefeningen die betrekking hebben op parkeren, omkeren en de hellingproef. En je krijgt enkele vragen over de auto (onder de motorkap, banden en dashboard). Als je de vrijstelling hebt verdiend dan hoef je deze oefeningen op het eerstvolgende praktijkexamen niet te doen. Na afloop van de toets krijg je op jouw mailadres van de examinator een adviesformulier waarop je kan zien aan welke onderdelen je nog moet werken zodat je goed voorbereid op het examen komt.

 

Om in aanmerking te komen voor een tussentijdse toets moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat categorie B. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met 20% kan toenemen.

Praktijkexamen

Vanaf 17 jaar mag je een praktijkexamen gaan doen. Slaag je vóór je 18e dan mag je tot je 18e rijden als er een coach naast je zit. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij www.2toDrive.nl. De begeleiderspas kost geld.

 

Tijdens je praktijkexamen toetst de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let o.a. op:

 

 • je beheersing van de auto
 • kijkgedrag
 • of je goed voorrang verleent
 • inhalen
 • in- en uitvoegen
 • rijden op kruispunten en rotondes
 • bijzondere manoeuvres (parkeeroefeningen, omkeeroefeningen en de hellingproef)

 

 

De tijdsduur van het gehele praktijkexamen is 55 minuten. Het praktijkexamen bestaat uit:

 

 • een begingesprek
 • een ogentest
 • enkele technische vragen over de auto
 • de examenrit (ongeveer 40 minuten)
  • ongeveer 20/25 minuten op aanwijzingen van de examinator
  • ongeveer 10/15 minuten zelfstandig rijden d.m.v. navigatie
 • en het eindgesprek

 

Meer informatie over het praktijkexamen vindt je op www.cbr.nl

Faalangstexamen

Wanneer je faalangst hebt voor examens is er de mogelijkheid om een zogenaamd "faalangstexamen" te doen. Je krijgt dan een examinator die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. 

En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Een faalangstexamen duurt 80 minuten en dit is inclusief de rit van 40 minuten.

 

Meer informatie over het faalangstexamen vindt je op www.cbr.nl